Veszélyben az egészségünk?

A klímaváltozás hatással van a levegőre, vízre, élelmiszerekre

A klímaváltozásnak súlyos következményei lesznek az emberiség egészségére is, ha nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket - figyelmeztetett hétfőn, az egészség világnapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2008.04.07 17:39MTI

A klímaváltozás hatásai már most érezhetőek, sürgős akcióra van szükség. A változások közvetlen fenyegetést jelentenek az egészségre, mivel olyan alaptényezőkre hatnak, mint a levegő, a víz, az élelmiszerek - mondta Genfben Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója. 

A hőmérséklet emelkedése önmagában is katasztrofális lehet például a hőhullámok idején, amelyek 2003-ban 70 ezer ember halálát okozták Európában, az árvizek, a viharok és a szárazság következményei még súlyosabbak. Konkrét példaként a rosszul tápláltságot (3,5 millió áldozat évente), a hasmenéses járványokat (1,8 millió) és a maláriát (1 millió) hozta fel, mint ami csak rosszabb lesz a klímaváltozással.
 
A világnak össze kell hangolnia az erőfeszítéseket, előre kell jeleznie az időjárási sémák változását, és közösen kell felvennie a harcot a moszkitók és más, betegségeket terjesztő rovarok ellen. Omi Sigeru, a WHO egyik térségi irodájának a vezetője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmelegedés miatt maláriát terjesztő szúnyogok bukkantak fel olyan, eddig hűvösebb területeken is, ahol korábban nem észlelték ezt a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.