Több ember kaphatja el a maláriát

A klímaváltozás megbetegíthet

A globális felmelegedésnek köszönhetően a jövőben több millió ember kaphatja el a maláriát vagy a vírusos hasmenést.

2008.01.17 08:19ideal.hu

A klímaváltozás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyre gyakoribb kánikulát és vízhiányt fog okozni. A hőség és az aszály megnöveli a hőségből eredő halálozások számát, míg a légszennyezettségből adódó magasabb ózonszint oda vezet, hogy sokkal több ember fog szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségekben szenvedni.

A felmelegedés a szúnyogok terjesztette kórságok terjedését is meggyorsítja, pl.: malária, trópusi náthaláz, kolera. A WHO szakértői december elején, Bali szigetén fejtették ki nézeteiket az ENSZ által szervezett klímaváltozás-konferencián, amelyen 190 ország képviselői vettek részt. Kifejezték aggodalmukat a mezőgazdasági termények hiányából fakadó alultápláltság, a vízhiány és a higiéniás hiányosságok számlájára írható hasmenéses megbetegedések (diarrhoea) terjedése miatt, illetve azért, hogy a trópusi náthaláz és a malária olyan területeken is megjelenhet a közeljövőben, ahol korábban még csak nem is hallottak róluk.

Maria Neira, a WHO közegészségügyi és környezetvédelmi szekciójának igazgatója a találkozón kijelentette, hogy a hőmérséklet 1°C-os emelkedése 8%-os növekedést jelent a hasmenéses betegségek számában, illetve azt is, hogy globális szinten 50-60%-kal több ember lesz kitéve a szúnyogcsípéssel terjedő náthaláznak. A WHO szerint Dél-Ázsia a legveszélyeztetettebb az összes régió közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.