Mitológia

A Cerberus és a Sztüx nevet kapta a Plutó két holdja

Mindkét név a görög mitológiából származik: Stüx az élők és a holtak birodalmát elválasztó határfolyó, Cerberus a három lábú kutyának a neve, amely az alvilág kapuját őrizte.

2013.07.03 02:56MTI
A Plutó 5 holdja - Kép: skyandtelescope.com

A Cerberus és a Stüx nevet kapta a Naprendszer peremén keringő Plútó kisbolygó két parányi holdja - jelentette be kedden a kaliforniai székhelyű Seti Intézet a Nemzetközi Csillagászati Unió döntését.

Mindkét név a görög mitológiából származik: Stüx az élők és a holtak birodalmát elválasztó határfolyó, Cerberus a három lábú kutyának a neve, amely az alvilág kapuját őrizte.

A neveket az év elején internetes szavazással lehetett kiválasztani. A szavazáson azonban nem ez a két név győzedelmeskedett, csak a második és harmadik helyre kerültek. A legtöbb szavazatot a római mitológia tűz istenének, Vulcanusnak a nevéből származó Vulkán kapta, amelyet az Enterprise csillaghajó James T. Kirk kapitányaként ismertté vált William Shatner színész javasolt, és a sorozat több tízezer rajongója támogatott. A végső döntést a névadásról a Nemzetközi Csillagászati Unió hozta meg, amely nem támogatta a Vulkán nevet, arra hivatkozva, hogy a csillagászatban már foglalt ez a név, és a Plutónak nincs köze a római mitológia istenéhez.

A Plútónak öt holdja van, háromnak már volt neve, az egyik Káronnak, Hádész, az alvilág istene révészének a nevét viseli; egy másikat Nüxről, az éjszaka istennőjéről nevezték el; a harmadik a mitológiai vízi kígyó, Hidra után kapta a nevét.

A két most elnevezett hold, amelyeket az utóbbi években fedeztek fel, eddig a P4 és a P5 jelölésre hallgattak. Átmérőjük 24-32 kilométer.

A Plútó sokáig bolygónak minősült, 2006-ban azonban a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) prágai konferenciáján részt vevő csillagászok úgy döntöttek, hogy az 1930-ban fölfedezett égitest nem bolygó többé, hanem csupán kisbolygó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.