Nagy a tengervíz sugárszennyezettsége

Plutóniumot találtak a fukusimai erőmű melletti talajmintákban

Nagy a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági ügynökség.

2011.03.28 19:04MTI

Nagy a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági ügynökség.

Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szeresen haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód 131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek.

A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy magas radioaktivitású víz szivárgott ki az erőmű egyik reaktorából.

A cég szerint óránkénti ezer millisievertet meghaladó radioaktivitást mértek a reaktor alatt, a föld mélyén húzódó betonalagút vizében. A Tepco szerint az alagút nem a tengerhez vezet, de nem zárható ki, hogy a sugárszennyezett víz a talajba szivárog.

A Tepco arról is beszámolt, hogy plutóniumot mutattak ki az erőmű közelében, öt helyről vett talajmintákban. Független szakértők szerint a helyzet főleg a harmadik reaktorblokk környékén lehet veszélyes, mert ez a reaktor - nem pusztán uránból, hanem - urán és plutónium keverékéből készített fűtőelemekkel működött. A plutónium felezési ideje 24 ezer év, az elem daganatos megbetegedést okozhat. Továbbra sem tisztázódott azonban, mitől ugrott meg a sugárzás mértéke a második reaktorblokk turbinacsarnokának vizében.

A Tepco szerint lehetséges, hogy megrepedt a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült burok (konténment), és onnan szivárog a radioaktív víz a szabadba. Az atomenergia-biztonsági ügynökség szakértői úgy vélekedtek, hogy kicsi a valószínűsége a védőburok közvetlen sérülésének, de minden lehetőséget figyelembe vesznek.

Az atomenergia-biztonsági ügynökség közlésével egy időben tartott sajtóértekezletet Edano Jukio kormányszóvivő. Elképzelhető, hogy részlegesen megolvadtak a fűtőelemek a második reaktorblokkban, és emiatt ugrott meg a radioaktivitás szintje a blokk turbinacsarnokának vizében - mondta. A szóvivő "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a Tepco vasárnap hibásan mérte meg a vízben a sugárzás szintjét. A vállalat szakemberei vasárnap este elismerték, hogy hibás mérést végzett az ezzel megbízott alkalmazott. Nem ellenőrizte azt a mérést, amely szerint a víz radioaktivitása tízmilliószorosa volt a normális szintnek. Mindazonáltal a valódi sugárzási szint is magas, a természetesnek százezerszerese volt. Mielőtt kiderült a tévedés, a japán és a globális média többször is közölte a hibás értéket, amivel tovább fokozta az emberek izgatottságát.

"Tudva azt, hogy a radioaktivitás szintje nagyon fontos körülmény a biztonság szempontjából, s emiatt azt rendszeresen és pontosan mérni kell, az ilyen hiba teljesen elfogadhatatlan" - jelentette ki Edano Jukio. Egyre több vállalat újrakezdi a termelést Japánban: hétfőn a Toyota indította be két gyárát a szigetország területén, és a Mazda is azt tervezi, hogy a nap folyamán megnyitja üzemeit.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) japán főigazgatója, Amano Jukija hétfőn Bécsben közölte, hogy a szervezet magas rangú részvevőkkel értekezletet szándékozik összehívni - talán júniusra -, amelyen a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kérdéseket vitatnák meg.

A főigazgató azt szeretné, ha a NAÜ-tagállamok miniszteri szinten képviseltetnék magukat rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.