50 évvel ezelőtti utazásának emlékére

Rangos kitüntetésben részesült az első űrhajósnő

Valentyina Tyereskova, a világ első űrhajósnője 50 évvel ezelőtti űrutazása alkalmából az Alekszandr Nyevszkij Érdemérmet, az egyik legmagasabb orosz állami kitüntetést vehette át pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

2013.06.14 18:32MTI
Fotó: MTI

A kitüntetett 1963. június 16-án indult az űrbe a Vosztok-6 jelzésű űrhajón és június 19-én tért vissza a bolygónkra. Egy napon Valerij Bikovszkijjal, aki szintén részt vett a Moszkva környéki elnöki rezidencián tartott megemlékezésen. 

Tyereskova a küldetés után a Szovjetunió Hőse és a szovjet hadsereg első női tábornoka lett. Évek óta közéleti és politikai szerepet vállal. Jelenleg a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti képviselője, a törvényhozás alsóházának külügyi bizottsági alelnöke. 

A 76. életévében járó veterán űrhajósnő a Moszkva környéki Csillagvárosban, az oroszországi űrhajós kiképző központban nemrég tartott nemzetközi tájékoztatón elmondta: évekig részt vett a leendő Mars-misszióval kapcsolatos munkában, és azt most is figyelemmel kíséri. 

"A Mars az én kedves bolygóm, ahova szívesen elrepülnék, de ismerjük az emberi teljesítőképesség határait. Én már nem bírnám ki ezt a terhelést".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.