Több évtizede megjósolta a Higgs-bozon létezését

Különleges elismerésben részesül az "isteni részecske" atyja

A "isteni részecskét" több évtizede megjósoló Peter Higgs brit fizikus, kutatótársa, Francois Englert, valamint a bozon létezését tavaly szinte teljes bizonyossággal igazoló Európai Nukleáris Kutatási Szervezet kapja idén az Asztúria Hercege Díjat a tudományos és technikai kutatás kategóriában.

2013.05.29 13:45MTI
Fotó: MTI

A spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerést odaítélő zsűri titkára, az Oviedói Egyetem rektora szerint idén 15 országból 43 jelölt volt a díjra.

Englert a 2011-ben elhunyt honfitársával, Robert Brout-val együtt jutott arra a következtetésre, amelyet 1964-ben Peter Higgs is levont kutatásai eredményéből, vagyis hogy kell lennie egy olyan részecskének, amely felelős a többi tömegéért. A három elméleti fizikus azonban akkor még csak megjósolni tudta a bozon létezését. A részecske hivatalosan a Higgs-bozon nevet kapta, a köznyelvben azonban csak isteni részecskeként emlegetik, noha ezt Higgs kifejezetten ellenzi.

Csaknem ötven évvel később, tavaly júliusban a CERN bejelentette, hogy csaknem teljes bizonyossággal sikerült igazolni a bozon létét. A szervezet két független kutatócsoportja, a CMS- és az ATLAS-kísérlet felelősei idén márciusban hangsúlyozták: valóban egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2012-ben azonosított bozon az "isteni részecske", ennek ellenére még több időre van szükség a teljes bizonyossághoz.

Mivel más szubatomi részecskék is produkálhatták a Higgs-bozon létének bizonyítékaként értékelt jelenségeket, a bizonyítottságnak nagyon erősnek kell lennie. 2012 júliusában a CERN fizikusai 5 szigma bizonyosságról beszéltek felfedezésük kapcsán. A szigma a részecskefizikai kísérletek bizonyosságát jelző érték. A skálán az 1-es még véletlenszerű statisztikai ingadozás is lehet az adatokban, a 3 szigma már bizonyítéknak számít, de csak 5 szigmánál mondják ki a felfedezés szót. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a millióhoz a valószínűsége, hogy az eredményeket valamilyen statisztikai fluktuáció váltotta ki.

Higgs-mechanizmus úgy egészíti ki a standard modellt, hogy megteremti a tömegeket. Nélküle az elemi részecskéknek nincs tömegük. Peter Higgs úgy vélte, hogy a kérdéses részecske betölti a rést a természet alapvető működését leíró standard modellben. A bozont az 1980-as évektől keresik a tudósok.

A Higgs-bozon azonosítása jó példa arra, hogy Európa vezetésével miként sikerült közös erőfeszítések révén megoldani a fizika egyik legjelentősebb rejtélyét - indokolta döntését a díjat odaítélő zsűri, amely külön méltatta Higgs, Englert és a néhai Brout úttörő munkáját a bozon létezésének elméleti megalapozásában.

Higgs 1929-ben született Newcastle-ben, a londoni King's College-ben tanult fizikát, 1954-ben doktorált. Még abban az évben Edinburghban, az ottani egyetemen kezdett kutatni. 1996-ban vonult vissza, azóta professor emeritus. Francois Englert 1932-ben született, a Brüsszeli Szabad Egyetemen diplomázott fizikából, dolgozott az amerikai Cornell Egyetemen, majd visszatért alma materébe. 1998-ban visszavonult, manapság ő is professor emeritus. A Chapman Egyetemhez is szoros szálak fűzik. CERN a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a nagy hadronütköztető (LHC) otthona. Alapító okiratát 1954. szeptember 29-én írták alá.

Tavaly Greg Winter brit biológus és Richard Lerner amerikai patológus nyerte el ebben a kategóriában az Asztúria Hercege Díjat, amelyet évről évre nyolc kategóriában ítélnek oda. A díjat a vele járó 50 ezer euróval együtt hagyományosan ősszel adja át Fülöp spanyol trónörökös, Asztúria hercege.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.