Az isteni részecske nyomában

Megint elbújt a Higgs bozon

Egy éven belül választ kaphatunk a világ egyik legnagyobb rejtélyére.

2011.08.23 09:27Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az általánosan elfogadott elmélet szerint univerzumunk egy hatalmas robbanásból született meg, ezt megelőzően pedig az összes anyag és energia egyetlen, végtelen kisméretű pontban sűrűsödött össze. Ahogy elkezdett tágulni a tér, úgy alakultak ki egyre bonyolultabb struktúrák, míg végül nagyjából néhány (száz)millió évvel a kiindulást követően létrejöttek azok az építőkövek, melyeket ma is megtalálunk magunk körül.
 
Noha az anyagkutatás hatalmas lépéseket tett az elmúlt száz évben, még mindig számos kérdés tisztázatlan maradt. Az egyik legnagyobb dilemma, hogy miként viselkednek a részecskék szubatomi szinten, azaz honnan van tömegük. Erre a választ Peter Higgs angol fizikus adta még 1960-ban, a róla elnevezett Higgs-bozon képében. A részecskére azonban mindmáig nem sikerült rábukkanni, holott dollármilliárdos erőforrásokat mozgósítottak már az utána való kutatásban.

Ha meglesz, akkor arra valószínűleg a svájci CERN-ben kerül majd sor; az ősrobbanást szimuláló Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) csúcsra járatásával igyekeznek a fizikusok felfedezni a részecskét. Nemrég úgy tűnt, siker koronázza erőfeszítéseiket, mert olyan adatokat kaptak, melyek a Higgs-bozon létére utaltak, ám a genfi kutatóbázisban most a csalódottság lett úrrá. Egy új, pontosabb elemzés ugyanis rávilágított, hogy a korábbi észlelések nem tulajdoníthatók a keresett isteni részecskének.
 
Mindazonáltal a projekt zajlik tovább, és a kutatók jelentős része bizakodó maradt. Sergio Bertolucci, a CERN kutató-igazgatója tegnap a következőképp nyilatkozott: „Majdnem biztos, hogy a következő 12 hónap során érdekes felfedezéseknek leszünk tanúi. Ha a Higgs létezik, akkor az LHC kutatások hamarosan rá fognak lelni. Ha nem, akkor a részecske hiánya a fizika újfajta megközelítéséhez fog elvezetni.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.