Cebit

3D technikával bárki "belelapozhat" az értékes régi könyvekbe is

Egy új háromdimenziós technika segítségével bárki számára elérhetővé válhatnak a történelmi jelentőségű régi könyvek.

2013.03.06 01:59MTI

Az értékes régi köteteket többnyire üvegvitrinekben őrzik a könyvtárak, archívumok, így lehetetlen, hogy az értékes nyomatokba belelapozzanak az érdeklődők. A hannoveri Cebit informatikai vásáron azonban bemutatták a Fraunhofer Intézet új 3D-s technikáját, amely mindenki számára elérhetővé teszi a régi nyomatokat.

A felhasználók a könyveket egy nagy képernyőn vehetik szemügyre, kézmozdulataikkal irányítva megforgathatják, kinagyíthatják és lapozgathatják. Ezt egy kamera teszi lehetővé, amely a felhasználó mozdulatait követi figyelemmel.

"Legrégebbi digitalizált könyvünk több mint ezer éves" - mondta el Paul Chojecki projektvezető. A könyveket a müncheni Bajor Állami Archívummal együttműködve szkennelik be.

A további tervek között szerepel továbbá a keresési funkció és az azonnali fordítás lehetőségének megteremtése.

A Frauenhofer Intézet a háromdimenziós szimulátorral nemcsak az archívumokat, hanem a könyvkereskedéseket is meg kívánja szólítani. A vásárlók így a jövőben a már elfogyott vagy még kereskedelmi forgalomba nem került könyvek között is válogathatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.