Jézus nem is 25-én született?

Amit a keresztények a karácsonyról valójában hisznek

A keresztények egy része egyáltalán nem hiszi, hogy december 25-e lenne Krisztus születésének dátuma - állítja egy felmérés.

2012.12.29 11:06ma.hu

Az „Amit a keresztények a karácsonyról valójában hisznek” című felmérésben részt vevők 83 százaléka biztos abban, hogy Jézus nem december 25-én látta meg napvilágot, mindezt úgy, hogy a megkérdezettek 96 százaléka nagyon is kereszténynek tartja magát, 82 százalékuk saját bevallása szerint legalább már tíz éve ebben a hitben él, és 79 százalékuk már legalább egyszer teljes egészében el is olvasta a Bibliát. Egyébként a véleményüket megadók hatvan százaléka nő volt, 65 százaléka pedig az USA-ban él. A felmérést az 1611-es bibliafordítást kínáló King James Bible Online készítette, mely arra ösztönzi a hívőket, hogy az interneten olvassák a szent könyvet.
 
Az egyik legnagyobb keresztény lap, a Christian Today beszámolója szerint, míg a válaszadók nagy része úgy véli, hogy nem december 25-én született Jézus, addig 71 százalékuk szerint igen is meg kell ünnepelni a karácsonyt a keresztényeknek. Ezzel szemben egynegyedük szerint egyáltalán nem kéne.
 
A felmérésben részt vevők 64 százaléka szerint egyáltalán nem jó dolog az, hogy a gyerekek hisznek a Mikulásban, tudni illik az hazugság, míg 28 százalék úgy vélte, a móka kedvéért megéri.
 
A pápa már érvelt amellett új könyvében, hogy a keresztény kalendárium téves számításokon alapszik. XVI. Benedek szerint a megváltó évekkel korábban látta meg a napvilágot, mint ahogyan azt eddig véltük.
 
Mint ismeretes, a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek szerzői névvel írt Jézus-trilógia első kötete, a "A názáreti Jézus" 2007-ben jelent meg, a második kötet, "A názáreti Jézus. A jeruzsálemi bevonulástól a feltámadásig" pedig 2011-ben, míg a Jézus gyermekéveit az Evangélium alapján rekonstruáló harmadik kötetet idén nyáron fejezte be castelgandolfói nyári rezidenciáján a pápa. A trilógiában olvasható, hogy a hibát a 6. században élt ókeresztény író és szerzetes, Dionysius Exiguus vétette: éveket tévedett, mikor meghatározta Jézus születésének dátumát, viszont ehhez igazította a kalendáriumot.

„Jézus születésének valódi dátuma évekkel korábbra tehető” – véli XVI. Benedek pápa. Elképzelése nem új: több történész véli úgy, hogy valamikor i.e. a 6. és 4. század között születhetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.