Ez aztán az étrend

Az első "szicíliaiak" étrendjéről árulkodnak a barlangi csontvázak

Az első "szicíliaiak" étrendjéről és származásáról árulkodnak az Egadi-szigetek barlangjaiban feltárt csontvázak, amelyek genetikai és izotópos vizsgálatáról a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet tudósai a PLOS ONE szakkiadványban számoltak be.

2012.12.01 17:14MTI

A vizsgálatok tanúsága szerint a modern ember az utolsó jégkorszak "csúcspontján", 26 500-19 000 évvel ezelőtti időszakban érkezett a Szicília partjaitól 7 kilométerre nyugatra fekvő Egadi-szigetekre. Ebben az időszakban a meglehetősen alacsony tengerszint miatt földnyelvek alakultak ki az "olasz csizma", azaz az Appennin-félsziget és az Egadi-szigetek között - olvasható a tanulmányt ismertető EurekAlert tudományos hírportálon.

"A csontok genetikai elemzése során jutottak birtokunkba a mediterrán térség korai népességének származásáról tanúskodó első mitokondriális DNS-adatok. Ezek a vizsgálatok azt is elárulják, hogy mikor érkezett a modern ember a szigetekre" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Marcello Mannino.

A Max Planck Kutatóintézet tudósai elemezték a csontok izotópösszetételét, amelyek elárulták, hogy a korai népesség a szigeteken vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkozott: étrendjében leginkább szárazföldi élelemforrásokra hagyatkozott, és nemigen kedvelte a tenger gyümölcseit. Ezek a táplálkozási preferenciák akkor is megmaradtak, amikor a tengerszint viszonylag gyors, egy emberöltőn belül bekövetkezett emelkedése elvágta a népességet az Appennin-félszigettől.

"A leleteknek köszönhetően megismerhettük, hogy milyen szerepet játszhatott a tenger kínálta táplálék a mediterrán térség vadászó-gyűjtögető népesség élelmezésében" - emelte ki Marcello Mannino.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.