Egy barlangban

Sokezer éves emberi csontokat találtak Okinaván

Nagyjából 12 ezer éves emberi és állati csontokat, valamint kvarcból készített kőeszközöket fedeztek fel Okinava prefektúra egyik barlangjában japán régészek, akik szénizotópos kormeghatározással azonosították a leletek hozzávetőleges korát.

2012.10.19 21:29MTI

Az Okinava prefektúrai múzeum szerint ez az első alkalom, hogy őskőkorból származó emberi csontokra és kőszerszámokra bukkantak egyazon lelőhelyen. "Az eredmények segíthetnek az őskőkori ember kultúrájának megismerésében, mivel megmutatják, hogy mit és hogyan ettek annak idején" - mutatott rá Sindzsi Jamaszaki, az intézmény rangidős kutatója. 

A szakemberek egy gyermektől származó két centiméteres szemfogat, három kőeszközt, két kagylóhéjat és állati csontokat, köztük vaddisznómaradványokat találtak a Nandzsóban lévő Szakitari barlangban, ahol a múzeum 2009 óta folytat ásatásokat. A barlang közel fekszik ahhoz a lelőhelyhez, ahol annak idején a minatogavai ember maradványaira bukkantak a régészek, akik úgy vélik, hogy a prehisztorikus nép nagyjából 18 ezer évvel ezelőtt élhetett Okinavában. 

A Japánban talált őskőkori emberi csontok többségét az ország déli részén elterülő Okinava prefektúrában tárták fel. Az országban eddig felfedezett legősibb leletekre mintegy 32 ezer éves geológiai rétegek között találtak rá a prefektúra központjában, Nahában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.