A tápláléklánc elemeit is érintheti

Az óceánok növekvő savtartalmának veszélyei - képek

Az óceánok egyre növekvő savtartalmának hatására - melynek oka, hogy a tengerek elnyelik az üvegházhatású széndioxidot - a viharok által sebezhetővé válhatnak a Kiribatihoz és a Maldiv-szigetekhez hasonló, alacsonyan fekvő szigeteken élő nemzetek, ugyanis a korallzátonyokat a kihalás fenyegeti.

Bizarr lények az óceán mélyén! képgaléria

2008.06.05 19:30MTI

A légköri széndioxid az elmúlt 650 000 évben most van jelen a legnagyobb koncentrációban. Az óceán elsavasodása, mely 2100-ra várhatóan a Déli-sarktól rohamosan észak felé terjed majd, a korallhoz és a tengeri csillaghoz hasonló állatok számára lehetetlenné teszi vázuk termelését. Ha pedig ez az elsavasodás legyengíti a zátonyformáló korallok és algák szerkezetét, a trópusi rendszerek (szigetek) sebezhetőbbé válnak a viharok és ciklonok okozta fizikai hatások által.

„A folyamat közvetlenül befolyásolja majd a lényeges kereskedelmi, hobbi és létfenntartó szintű halászatot, amennyiben a célfajok a zátonyok életterétől függnek” jelent meg a minap egy tanulmányban.Az emberi kibocsátásból származó széndioxid elsősorban a fosszilis energiaforrások (pl. kőolaj) elégetése, a mezőgazdasági tevékenység és a beton előállítás által keleztezik.

Az óceánok elsavasodása már most hatással van a déli óceánok hidegvízi tengeri élővilágára, ahol a legtöbb széndioxid oldódik fel, és amerikai kutatók állítása szerint a folyamat már a Csendes-óceán észak-amerikai partmenti részein is elindult.

Az előrejelzések szerint 2060-ra a déli-sarkköri vizek olyan alacsony karbonátion koncentrációval rendelkeznek majd, hogy a kálciumkarbonát egyik formája, az aragonit, mely az organizmusok vázának felépítéséhez szükséges, már nem jesz jelen. Az óceánok elsavasodása minden valószínűség szerint olyan dominóhatást indít el, mely akár az emberek számára fontos tápláléklánc elemeit is érinti, mint a hal és a kagyló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.