A felmelegedett víz időnként feltör a felszínre

Vízóceán borítja a Szaturnusz-hold felszínét

A kutatók megerősítették azt a korábbi felfedezést, miszerint az Enceladusnak, vagyis a Szaturnusz egyik holdjának a felszínén nagy mennyiségben folyékony halmazállapotú víz kiterjedt óceánt alkot, legalábbis az égitest déli pólusa közelében lévő jégpáncél alatt meghúzódva.

2008.02.11 07:34MTI

A Cassini amerikai űrszonda, amely 2004 nyarán állt Szaturnusz-körüli pályára már korábban észlelte, hogy az 500 kilométer átmérőjű Holdon gejzírkitöréshez tevékenység zajlik. A szakemberek felhívják arra a figyelmet, hogy ezt a tevékenységet valószínűleg az árapály-jelenség okozza. 

Az Enceladus viszonylag közel, 238 ezer kilométerre kering a Szaturnusz középpontjától, és az óriásbolygó gravitációs hatásának a következtében a hold jégpáncélja alatt meghúzódó víztömeg mozgásba lendül, és ennek következtében felmelegszik. Ez a felmelegedett víz időnként feltör a felszínre, majd elpárolog. 

Hasonló jelenséget egyébként a Jupiter Europa nevű holdján is kimutattak, és a kutatók szerint most már egyértelműnek tűnik: az Enceladuson is jelen van az élet egyik alapvető összetevője, a folyékony halmazállapotú víz, érdemes az eddigieknél is részletesebben feltárni ennek az égitestnek a titkait élő szervezetek kimutatásának a reményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.