Klímaváltozás hatása a világtengerekben

Nő az óceáni sivatag területe!

Nem csak a szárazföldön érezteti hatását a klímaváltozás, hanem a világtengerekben is. Újabb kutatások kimutatták, hogy a trópusi óceánok vizében csökken az oxigéntartalom, vagyis terjeszkednek az "óceáni sivatagok".

2008.05.06 12:00National Geographic

Az elmúlt ötven év adatait elemezve német kutatók kimutatták, hogy a trópusi területeken csökken az óceánok oxigénkoncentrációja. A megfigyelések a tengerekben lévő ún. oxigén-minimum zónára vonatkoznak:ezekre a 300-700 méter mélységben lévő területekre alacsony oxigéntartalom jellemző. Az utóbbi évtizedekben pedig az óceánok trópusi területein ez az oxigénszegény réteg lefelé és felfelé egyaránt terjeszkedik. Ennek hatására fokozatosan nő az ún. víz alatti sivatagok területe.

Modellekkel már korábban prognosztizálták, hogy a klímaváltozás hatására, a felszínközeli tengervíz fokozódó felmelegedése miatt csökken az oxigénben gazdag felszíni víz függőleges irányú elkeveredése. A Science című szaklapban megjelent legújabb tanulmány szerint viszont ez a folyamat már elkezdődött.

A németországi Kieli Egyetem kutatói a három óceán trópusi területeinek az elmúlt ötven évre kiterjedő adatait vizsgálták, és összevetették most végzett mérésekkel. Az adatok csökkenő oxigéntartalmú trendet rajzoltak ki. A legdrasztikusabb változás a Csendes-óceán keleti területén valamint az Indiai-óceán északi részén mutatkozott.

„A folyamat halászatra gyakorolt hatása egyelőre nem jelentős, ugyanis ezek a zónák messze vannak a fontosabb, partközeli halászati területektől”- mondta Andrew Solow a massachusetts-i Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója. „Ez a tengeri sivatag nem tévesztendő össze a partközeli vizekre jellemző hasonló jelenséggel. Az utóbbi esetében az egyik legismertebb ilyen terület a Mexikói-öböl, ahol a bemosódó nitrogénműtrágya erőteljes algavirágzást indított el, ami a felszínközeli víz oxigéntartalmának csökkenéséhez vezetett”.

A kutatók szerint egyelőre még nehéz megmondani, hogy a folyamat rövidtávon milyen hatással lesz a tengeri élővilágra. Viszont az biztos, hogy ha hosszú távon tovább folytatódik az oxigénszegény réteg vastagodása, és ez a felszínközeli, gazdagabb élővilágú vizekre is kiterjed, annak már komoly következményei lehetnek az egész ökoszisztémára, és közvetlenül a halászatra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.