A molekuláris sejtbiológus szintén átvette

A számítógépes grafika atyja az idei Kiotó-díjasok között

Egy, a komputergrafika atyjának tartott amerikai kutató, az Egyesült Államokban élő, indiai születésű irodalomkritikus és egy japán molekuláris sejtbiológus vehette át szombaton a Kiotó-díjat, Japán legjelentősebb magándíját, amelyet kiemelkedő teljesítményekért évente több kategóriában ítélnek oda.

2012.11.10 10:50MTI

A Kiotó-díjat 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera elnevezésű japán technológiai konszern létrehozója. A kitüntetést - amellyel a filozófia és művészet, az alaptudományok és a fejlett technológia kiemelkedő teljesítményeit díjazzák - az Inamori Alapítvány adományozza, átadására minden év novemberben Kiotóban kerül sor.

A fejlett technológia területén az idei díjazott Ivan Sutherland, aki 1963-ban kidolgozta a Sketchpad elnevezésű grafikus interfész programot, amiért a számítógépes grafikai technológia atyjának is tekintik.

A művészet és filozófia kategóriában Gayatri Chakrovoty Spivak indiai születésű, az Egyesült Államokban élő irodalomkritikust, a Columbia Egyetem professzorát díjazták.

Az alaptudományok területén Oszumi Josinorit, a Tokiói Műszaki Egyetem molekuláris biológusának ítélték oda a díjat a sejteken belüli önemésztő, a sejt egészségét fenntartó folyamat, az autofágia tanulmányozásáért.

A japán Nobel-díjnak is nevezett, 50 millió jennel (140 millió forint) járó Kiotó-díjat 2010-ben Lovász László matematikus is megkapta, Ligeti György zeneszerzőt pedig 2001-ben a művészet és filozófia kategóriában ismerték el a díjjal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.