50 millió jent ért a kutatás

A Princeton biológusai a Kiotó-díj kitüntettjei között

A Princeton Egyetem biológus professor emeritusai, a Grant házaspár is szerepel az idei Kiotó-díj kitüntettjei között a Galápagos-szigetek evolúcióját kutató évtizedes munkájáért.

2009.06.20 14:30MTI

Peter és Rosemary Grant - mindketten 72 évesek - több mint 35 éve a helyszínen kutatja az élőlények környezeti hatásokra adott válaszait - méltatta a tudósokat az alapítvány közleménye pénteken. Granték a pintyek evolúciós változásait kutatták megfigyelvén a madarak csőrméretének alakulását az időjárás és más változók hatására. 

A "japán Nobelnek" is nevezett Kiotó-díjat idén még Akaszaki Iszamu, a Meidzso Egyetem professzora kapja a félvezetők és a kék LED-technika terén végzett úttörő munkájáért, valamint Pierre Boulez francia zeneszerző-karmester szerteágazó és műfajteremtő szerzői, előadói, írói és szervezői munkásságáért.
 
Az elismerést 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera elektronikai cég alapítója által létrehozott Inamori Alapítvány, és azoknak ítélik oda, akik jelentősen hozzájárulnak az emberiség tudományos, kulturális és szellemi fejlődéséhez. 

A díjat novemberben ünnepség keretében adják át - minden kategóriában egy aranyérem és 50 millió jen (103,5 millió Ft) pénzjutalom jár mellé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.