Az emberi beszédet utánoz

Koreaiul gügyög egy elefánt az állatkertben

Az emberi beszéd utánzására képes ázsiai elefánt (Elephas maximus) él egy dél-koreai állatkertben - közölték a Bécsi Egyetem kutatói, akik szerint az állat által használt "szavak" teljesen érthetőek a koreai fül számára.

2012.11.02 15:20MTI

Angela Stöger és Tecumseh Fitch kognitív pszichológusok a Current Biology című folyóiratban számoltak be a Koshik névre hallgató elefántról. A szakemberek egyelőre nem tudják pontosan, hogy az állat miért kezdte utánozni az emberi beszédet, de úgy vélik, hogy a képesség talán a fiatalkori élményeihez köthető.

Koshik volt a dél-koreai Everland Állatkert egyetlen elefántja, amely fiatalkorának egyik fontos szakaszát - az érzelmi kötődés és fejlődés szempontjából meghatározó nagyjából öt évet - kizárólag emberek társaságában töltötte.

"Elméletünk szerint Koshik azért kezdte utánozni az emberi beszédet, hogy ezzel is megerősítse a hozzájuk tartozását, amely magatartás a többi hangtanulásra képes fajnál is megfigyelhető, és néhány ritka esetben fajok között is előfordul" - hangsúlyozta Stöger.

Eddig is rengeteg beszámoló született olyan elefántokról, amelyek teherautók motorjának zúgását utánozták. Egy kazahsztáni állatkertben élő hím példány állítólag orosz és kazah szavakat is képes volt utánozni, bár képességét sohasem vetették tudományos vizsgálat alá.

Koshik néhány évvel ezelőtt került a figyelem középpontjába, amikor csak úgy özönlöttek a turisták az állatkertbe, hogy megcsodálják a beszélő elefántot. A kutatók most tesztekkel is próbára akarták tenni az állatot, ezért koreai embereket kértek meg, hogy írják le a szavakat, amelyeket az elefánt "beszédét" megörökítő felvételeken hallottak.

Az eredmények szerint az állat az ormányát a szájába dugva képezi a hangokat, és ötszavas koreai szókincsét a "hello", az "ülj le", a "nem", a "feküdj le" és a "jó" kifejezések alkotják. Sajnálatos módon azonban, azt semmi nem támasztja alá, hogy Koshik érti is az általa használt szavak jelentését.

Fotó: MTI

Gondozója, Kim Dzsong Gep áll Koshik, az emberi beszéd utánzására képes ázsiai elefánt mellett a Szöultól nyugatra fekvő Jongin város Everland Állatkertjében 2012. november 2-án. A 22 éves Koshik az ormányát a szájába dugva képezi a hangokat, és ötszavas koreai szókincsét a "hello", az "ülj le", a "nem", a "feküdj le" és a "jó" kifejezések alkotják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.