Kilencen meghaltak

A talajvíz kitermeléssel állhat összefüggésben egy tavalyi spanyol földrengés

A több évtizedes talajvíz kitermeléssel állhatott összefüggésben az a tavalyi spanyolországi földrengés, amely halálos áldozatokat is követelt.

2012.10.23 21:59MTI

Ez derült ki egy új tanulmányból, amely azt sugallja, hogy az emberi tevékenységek nagy szerepet játszhatnak a földkéreg, vagyis a Föld legkülső, viszonylag kis sűrűségű kőzetövének mozgásában.

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány a dél-spanyolországi Lorcában tavaly május 11-én történt földrengést vizsgálta. A viszonylag mérsékletnek mondható 5,1-es erősségű rengés kilenc halálos áldozatot követelt, mintegy 300 ember megsérült, és jelentős károkat szenvedtek a mezőgazdasági központnak számító város épületei.

A tanulmány vezetője, a kanadai Western Ontario Egyetemen dolgozó Pablo Gonzalez és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a rengés összefüggésben volt egy közeli talajvízgyűjtő medence szintjének jelentős csökkenésével, amely nyomást gyakorolhatott a Föld felszínére.

Elméletük igazolása érdekében a szakemberek műholdas felvételeken vették szemügyre, hogy miként deformálódott a terület a rengés hatására. A változások összefüggést mutattak a földkéregben bekövetkezett azon átalakulásokkal, amelyeket a talajvízszint 250 méternyi csökkenése idézett elő az elmúlt öt évtizedben folytatott - elsősorban öntözést és állatitatást szolgáló - talajvíz kitermelés nyomán.

Az eredmények szerint a (geológiai) törésekre, úgymint a medence mellett futó Alhama de Murcia törésre gyakorolt ember okozta "nyomás", nem csupán földrengést idézhet elő, de hatással lehet a repedések elmozdulására is. A mostani kutatásból bár nem lehet általános következtetéseket levonni más földrengésekre vonatkozóan, mégis fontos információkkal szolgálhat a vizek mellett bekövetkező jövőbeli rengések természetéről - húzta alá Gonzalez a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.