Gondatlanságból elkövetett emberölés

L'aquilai földrengés: 6 év börtön a veszélyt alábecsülő tudósoknak

Gondatlanságból elkövetett emberölés címén egyenként hat év börtönre ítélte a l,aquilai bíróság hétfőn azt a hat olasz tudóst, akiket azzal vádolnak, hogy alábecsülték a 2009. évi l'aquilai földrengés veszélyeit.

2012.10.22 18:59MTI

Az ügyészség szeptember végén négy év börtönbüntetés kiszabását kérte a szerencsétlenség előtt éppen hat nappal ülésező olasz katasztrófa-előrejelző bizottság hét tagjára: hat szeizmológusra és a polgári védelem igazgatóhelyettesére, Bernardo de Bernardinisre. A védelem a felmentésüket kérte arra hivatkozva, hogy egyetlen tudós sem képes pontosan előre jelezni a földrengéseket. A 2009. április 6-i földmozgásnak a közép-olaszországi városban és a környékén 309 halálos áldozata volt, és tízezrek maradtak fedél nélkül. 

A bizottság hat nappal a földrengés előtt ülésezett, és semmilyen külön elővigyázatossági intézkedésről nem döntött. "Nem nevezhetjük ezt győzelemnek. Ez tragédia, és semmiképpen sem hozza vissza a hozzátartozóinkat" - mondta Aldo Scimia, akinek az anyja halt meg a szerencsétlenségben. Az ítélet kihirdetése előtt Fabio Picuti ügyész a 2001. szeptember 11. előtti egyesült államokbeli terrorfenyegetettség felméréséhez hasonlította a bizottság eljárását. 

"A jelentés, amely kimutatta, hogy szeptember 11. előtt nem megfelelően elemezték a merénylettel kapcsolatos veszélyeket, a CIA (Központi Hírszerző Szolgálat) vezetőjének és a helyettesének a lemondásával járt. Ez azt mutatja, hogy másutt is van hasonló érvelés" - hangsúlyozta. Az ügyészség azzal vádolja a hét szakértőt, hogy túlságosan megnyugtató tájékoztatást adott a lakosságnak, mely így nem tudott megfelelően védekezni. A katasztrófa-előrejelző bizottság felügyeleti szerve, az olasz kormány képviselője múlt szerdán a vádlottak felmentését kérte. 

"Nem bűnösek semmiben, a tényállás - a földrengés - senkinek sem a hibája" - hangsúlyozta védőbeszédében Carlo Sica ügyvéd. A hét vádlott között ismert olasz tudósok vannak, így Enzo Boschi professzor, aki nemrégiben még az Országos Geofizikai és Vulkánkutató Intézet elnöke volt, valamint Claudio Eva, a genovai egyetem fizika professzora. Az ítélet nem jogerős. Tudósok világszerte nevetségesnek nevezték a pert, arra hivatkozva, hogy a tudomány nem képes a földrengések pontos előrejelzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.