Megtalálták a legnagyobb gyémántot?

Hatalmas gyémánt lebeg a külső űrben - képpel!

A Yale Egyetem tudósai által vezetett kutatócsapat szerint egy hatalmas gyémánt lebeg a külső űrben.

2012.10.13 15:33Konrád - ma.hu

A Földnél kétszer nagyobb és nyolcszor nehezebb bolygó 40 fényévnyire, a Rák csillagképben kering egy nap körül. A "Szuper Földet" először 2004-ben észlelték és az "55 Cancri e" nevet kapta. Nagyon gyorsan mozog és iszonyú forróság uralja. Nagyjából 18 földi óra alatt kerüli meg csillagát és 2149 fokos hőség van rajta.

A bolygó 25-ször közelebb van napjához, mint a Merkúr a mi Napunkhoz. 2012 májusában a NASA Spitzer Űrteleszkópja a bolygóról származó fényt fedezett fel, ami miatt a tudósok azt gondolták, hogy víz alapú égitestről van szó, de a legfrissebb kutatások szerint egészen más a helyzet.

Nikku Madhusudhan vezető kutató az óriás planéta felületét "drágakőként" írta le, mivel "valószínűleg grafit és gyémánt borítja, víz és gránit helyett. Ez az első olyan sziklás bolygó, ami alapvetően más kémiával rendelkezik, mint a Föld".

Kép: NASA

A csillagászokat már régóta foglalkoztatja a gyémánt-bolygók léte. 2005-ben a tudósok úgy vélték, létezhetnek magas széntartalmú bolygók. 5 évvel később Madhusudhan bejelentette, hogy megtalálták az első ilyen széngazdag világot, a Wasp 12-b nevű távoli gázóriást.

A tudósok szerint az “55 Cancri e” kémiai összetétele gyökeresen eltér bolygónkétól. Az égitest elsősorban szénből, vasból, szilícium-karbidból és némi szilikátból áll. Feltételezik, hogy a bolygó tömegének egyharmada tiszta gyémánt.

A felfedezés egyértelműen bebizonyítja, hogy a távoli bolygók más felépítésűek is lehetnek, mint a Föld. A csillagokkal könnyű dolgunk van, korukból és tömegükből kiindulva könnyen megtudhatjuk alapvető felépítésüket és történelmüket. De a bolygók sokkal komplexebbek, kiváló példa erre ez a gyémántban gazdag szuperföld.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.