Gyűrűs

Új kígyófajt fedeztek fel német kutatók Panamában

Egy új kígyófaj három példányát fedezték fel a frankfurti Senckenberg Intézet kutatói a közép-amerikai Panama nyugati esőerdőiben.

2012.09.18 22:42MTI

A német biológusok a Zootaxa című szaklapban mutatták be a Sibon noalaminának elnevezett fajt, amelynek nem mérges a marása. A név második tagja spanyolul annyit tesz, mint "nem a bányákra". A kutatók ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a panamai Tabasará-hegység biológiai sokszínűségére, amelyet veszélyeztet az égetéses irtás és a bányászat. Több hüllő és kétéltű kizárólag ebben az alig felfedezett régióban honos.

A világos és sötét gyűrűkkel tarkított hüllők csak közelebbi vizsgálat után mutatkoztak új fajnak, nagyon hasonlítanak ugyanis egy elterjedt fajhoz. Miután a kutatók megvizsgálták őket, észrevették, hogy az ártalmatlan kígyók pikkelye más, mint közeli rokonuké.

Sibon noalamina


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.