Elektronmikroszkópos felvételek

Elképesztő képek: így téríti el a HIV az immunt

Az AIDS gyógyításához vezető út végén még nem látható fény, sőt, nagy a sötétben tapogatózás, még a következő lépés sem világos. Most megnézheti, hogyan dolgozik ez a kis aljas vírus!

Nézze meg a képeket - elképesztőek! >>> képgaléria

2012.07.21 18:38ma.hu

Az egyik ígéretes gyógymód a génterápia lehet, amely megakadályozza az AIDS-t okozó vírus bejutását az immunrendszer sejtjeibe. A genetikai csavar során ezeket a kulcssejteket érzéketlenné teszik a vírustámadás ellen.

Speciális felvétel mutatja a HIV belsejét - KATT a képre >>>

"A HIV olyan, mint egy dobozba zárt rugós krampusz" - mondta Sriram Subramaniam, az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ biofizikusa, aki elektronmikroszkóppal tanulmányozta a vírust, melynek örökítő anyaga a nyúlványokkal (gp41 és gp120 dokkolófehérje) megtűzdelt héj alatt található.

A vírus tevékenysége során fehérjenyúlványaival hozzákapcsolódik a szervezet védekezőképességének fenntartásában nagy fontosságú sejtekhez, mely a legtöbb esetben a sejt felszínén lévő speciális fehérjéken - vírusreceptorokon - keresztül valósul meg.

A HIV elsődleges receptora a leggyakrabban a T-limfociták és makrofágok felszínén megtalálható fehérje, az úgynevezett CD4 antigén, de emellett más (ko-)receptorokat is igényel a fertőzéshez. A HIV különböző típusai más-más koreceptorokra képesek rákapcsolódni, a szexuális úton átadódó fertőzésért (amely világszerte a HIV terjedésének fő útja) elsősorban a (makrofág-tróp) CCR5-öt részesíti előnyben, a T sejtekre "bukó" vírus pedig a CXCR4-et. Visszatérve a dokkolásra, miután ez megtörtént, a vírus bejuttatja örökítőanyagát a sejtbe, és el is végezte dolgát.

Mélyen megbújnak a szervezetben - Kattintson a képre! >>>

Mint ismeretes, a T sejtek nem mások, mint a fehérvérsejtek. A génterápia során mentesítenék a T sejteket a CCR5 receptoroktól, így a csatlakozás elmaradna, nem tudna bejutni a sejtbe a vírus, és nem tudná reprodukálni magát.

A kutatók arra jöttek rá ugyanis, hogy egyes emberek egy génmutáció eredményeként eleve nem rendelkeznek CCR5 fehérjével. Egy férfi pedig, aki csontvelő-átültetésen esett át leukémiája miatt, olyan donortól kapott szövetet, aki nem rendelkezett CCR5-tel, így meggyógyult az AIDS-e is.

A T sejtek igyekeznek felszámolni a vírust - mindhiába - KATT a képre >>>

Mindazonáltal, a HIV nagyon "okos" vírus, kiválóan rejtőzködik a szervezetben a megfelelő pillanatra várva, és amikor éppen "dolgozik", az immunrendszer számára láthatatlan. Ez jól látható a mikroszkopikus felvételeken is: a szervezetben találhatóak "virágalakú" sejtek is, amelyek kiváló búvóhelyet adnak a vírusnak. Subramaniam szerint ez teszi lehetővé, hogy a vírus el tud terjedni az egész szervezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.