Úttörő volt a Parkinson-kór kezelése terén

Elhunyt William Knowles Nobel-díjas kémikus

Elhunyt William Knowles Nobel-díjas kémikus, aki úttörő munkát végzett a Parkinson-kór kezelése terén.

2012.06.18 20:25MTI

A 95 éves kutató június 13-án halt meg. Lánya hétfőn közölte, hogy édesapja az idegsejtek pusztulásával járó ALS betegségben szenvedett.

Knowles 1986-ban vonult nyugdíjba az amerikai Monsanto vállalattól, ahol 44 éven át dolgozott. Tizenöt évvel később két másik tudóssal - az amerikai Barry Sharpless-szel és a japán Nojori Rjodzsival - megosztva kapta meg a kémiai Nobel-díjat annak kimutatásáért, hogy a királis molekulák miként használhatók fel fontos kémiai reakciók felgyorsítására és ellenőrzésére. Eredményeiket a gyógyszerek (antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, szívgyógyszerek) előállításánál hasznosítják.

Knowles kutatásaival segítette az L-Dopa nevű gyógyszer ipari gyártásának fejlesztését. Az L-Dopa Parkinson-betegek remegését és a végtagjaik merevséget csökkenti a betegség kezdeti stádiumában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.