Majmokon már bizonyított a terápia

Biztató eredmények: Génterápiás kezeléssel a Parkinson kor ellen!

Majmokon végzett hosszú időtartamú tanulmányokban eredményesnek bizonyult a Parkinson-kór génterápiás kezelése - közölték francia kutatók szerdán a Science Translational Medicine című szaklapban.

2009.10.15 14:00MTI

A terápia után a makákó majmokon nem jelentkeztek azok a mellékhatások, amelyeket a Parkinson-kór jelenlegi gyógyszeres kezelése kivált, például az önkéntelen izomrángások. A Parkinson-kórt a dopamin nevű agyi ingerületátvivő hiánya okozza.

Szokásos kezelése során olyan, szájon át szedhető gyógyszert kap a beteg, amely rövid ideig megemeli a dopamin szintjét, ám ennek változásai önkéntelen mozgásokat, remegést és merevséget válthatnak ki. Francia kutatók három gént illesztettek be a majmok génállományába, ami segítette a dopamin termelődését, majd három és fél éven át nyomon követték egészségi állapotukat.

A ProSavin elnevezésű génterápia mellékhatások nélkül helyreállította a majmok dopamin szintjét, ezért a Bechir Jerraya által vezetett kutatócsoport egy éve engedélyt kapott hat önkéntes részvételével az emberi kipróbálásra is. A betegség a 65 év feletti népesség legalább egy százalékát érinti, Parkinson-kórban szenvedett II. János Pál pápa, és ezzel él Michael Fox amerikai színész is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.