Az agysejtek védettek maradnak?

Minél tovább termékeny egy nő, annál kevésbé fenyegeti a Parkinson-kór

Minél tovább termékeny marad egy nő, annál kisebb nála a Parkinson-kór kockázata - állapították meg amerikai tudósok a héten ismertetett tanulmányukban.

2009.02.28 17:30MTI

"A kutatás arra enged következtetni, hogy minél tovább működnek egy nőnél a nemi hormonok, annál védettebbnek tűnnek agysejtjeik a Parkinson-kórral szemben" - hangsúlyozzák annak a tanulmánynak a szerzői, amelyet az Amerikai Neurobiológiai Akadémia április végén Seattle-ben tartandó éves konferenciáján ismertetnek. A tanulmány szerint annál kisebb a Parkinson-kór kockázata, minél hosszabb volt az első vérzés és a változó kor közötti periódus.

A hosszabb - több mint 39 éves - termékenységet megélt, változó korban lévő nőknél 25 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kockázata, mint azoknál, akik csak 33 évig voltak termékenyek. Azt is kimutatták, hogy azokat a nőket, akik négyszer vagy ennél többször voltak terhesek, 20 százalékkal nagyobb veszély fenyegette, hogy Parkinson-kórban betegednek meg. A Parkinson-kór veszélye a kétszeresére nő azoknak a nőknek az esetében is, akik méheltávolító műtéten estek át és előzőleg hormonkezelést kaptak.

Nem nő viszont a kockázat azoknál a nőknél, akik hormonkezelést kaptak ugyan, de a méhüket nem távolították el. "A tanulmány nem erősíti meg, hogy a hormonkezelés csökkenti a Parkinson-kór kockázatát a nőknél, de számos kérdésre még nem ismerjük a választ" - fogalmazott Rachel Saunders-Pullman, a New York-i Albert Einstein orvosi fakultás professzora, a tanulmány fő szerzője.

A vizsgálat során több mint 74 ezer természetes változó kort átélt, illetve 7800 másik, méheltávolításon átesett nő adatait elemezték. Miután a betegség a férfiak körében gyakrabban előfordul, mint a nőknél, az orvostudomány régóta a hormonok szerepével hozza összefüggésbe a betegség kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.