Bolygónk egyre sebezhetőbb

A Föld "allergizálódott" a szén-dioxidra

Évmilliókkal ezelőtt a Föld éghajlata nem reagált olyan érzékenyen a légköri szén-dioxid szintjének változására, mint napjainkban, az idők folyamán azonban bolygónk "allergizálódott" - derül ki az amerikai paleoklimatológiai kutatásokból.

2012.06.07 20:15MTI

Az eddigi feltételezések szerint bolygónk éghajlata szorosan összefüggött a CO2 légköri koncentrációjával: a jégkorszakokban alacsony volt a szén-dioxid szintje, míg a melegebb periódusokban magas. A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatói Ana Christina Ravelo és Jonathan LaRiviere vezetésével a késő miocén kor, a 12 millió és 5 millió évvel ezelőtti periódus éghajlatát rekonstruálták csendes-óceáni üledékanalízissel. A mélyfuratok révén nyert mintákban a tudósok planktonok, azaz mikroszkopikus tengeri élőlények fosszíliáit vizsgáltak, amelyek megkövesedett maradványai régmúlt idők időjárása utaló nyomokat tartalmaznak. Mint kiderült, a késő miocén korban, amikor az átlagos hőmérséklet magasabb volt, mint napjainkban, az északi félteke pedig gyakorlatilag hó- és jégmentes volt, a légköri szén-dioxid koncentrációja alacsony szinten maradt. "Valamilyen más mechanizmus melegítette bolygónk éghajlatát" - hangsúlyozta Jonathan LaRiviere, aki szerint az óceáni áramlatok játszhattak nagyobb mértékben közre a klíma alakításában. A késő miocén korban a Csendes-óceán vize igen meleg volt, és a termoklin, az a réteg, amelyben a víz hőmérséklete hirtelen csökken, lényegesen mélyebben helyezkedett el, mint napjainkban, valamint mások voltak az óceáni áramlatok is. Az ötmillió évvel ezelőtt beköszöntött pliocén kor kezdetére viszont megváltoztak az áramlatok, és a kontinensek is nagyjából a mai helyzetüket foglalták el. Ezzel egybeesett az átlaghőmérséklet hirtelen leesése, a termoklin sekélyebb vizekbe való felemelkedése, valamint az északi félteke egy részének eljegesedése. "Ezek a kutatások azt mutatják, hogy milyen szerepet játszottak az óceáni áramlatok bolygónk éghajlatában, segítenek megérteni, hogy hogyan formálódtak a klimatikus rendszerek" - összegezte Ana Christina Ravelo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.