Kutatások az orvostudományban

Rohamosan bővül a rák elleni eszköztár

Rohamosan bővül a rák elleni eszköztár, csúcstechnológiát képviselő új megközelítések jelentek meg - állapították meg a több mint 30 ezer rákspecialistát és kutatót tömörítő Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának június 1. és 5. között zajló chicagói találkozóján.

2012.06.04 13:50MTI

Olyan "okos" szerek jelentek meg, amelyek az erős sejtmérgeket közvetlenül a ráksejtekbe juttatják, miközben békén hagyják az egészségeseket. Ezen túlmenően új eszközt találtak, amely az immunrendszert segíti abban, hogy a legkülönbözőbb ráktípusokat meg tudja támadni, valamint olyan kezeléseket dolgoztak ki, melyek egyes géneket és a rák kialakulási útvonalait veszik célba. "Úgy látom, jelentős előrelépés történt a nagy betegségeknél, így a mellráknál és a prosztataráknál" - mondta el Richard Pazdur, az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA rákgyógyszerekért felelős vezetője. Hozzátette: a terület az egyre pontosabb, kevesebb mellékhatással járó kezelések irányába halad tovább, miközben távolodik a régi stílusú kemoterápiától, amely olyan volt "mintha bombát dobnának a testre". Az ismertetett új terápiák egyikében antitesteket kombinálnak toxinokkal. Az antitestek feladata, hogy hozzákötődjenek bizonyos ráksejtekhez, így csak oda jutnak el az egyébként nagyon hatékony sejtmérgek. A két alkotót kémiai kötés tartja össze mindaddig, amíg el nem érik a tumorsejtet és hozzá nem kapcsolódnak. Ennek megtörténte után jut csak be a méreg a rákos sejtbe, amelyet el is pusztít. "Ez klasszikus példája a +varázsgolyó+ koncepciónak, amelyet először több mint 100 évvel ezelőtt javasoltak, de csak a mai fejlett technológiával lehetséges a megvalósítása" - magyarázta Louis Weiner, a Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center igazgatója. "Az antitest közvetlenül a ráksejtet célozza meg ezzel a nagyon toxikus szerrel és a ráksejtbe juttatja, ahol a szer kifejtheti káros hatását anélkül, hogy ártana a környező egészséges sejteknek" - ismertette A konferencia vasárnapi napján a Genentech cég T-DM1 jelű, ilyen elven működő szerét mutatták be. Az ismertetett tanulmányból az derült ki, hogy igen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknél kitolta a rosszabbodás idejét. Javította a túlélés esélyeit is, ám ennek határozott kijelentéséhez még időre van szükség. Az eddig begyűjtött adatok azt mutatják, hogy több mint egy évvel tovább éltek azok a nők, akik ezt a terápiát kapták, mint a kontrollcsoportban lévők. Hasonló "okos bombából" több tucatnyi áll jelenleg fejlesztés alatt világszerte - derült ki a konferencián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.