Földi élmény az ISS-asztronautáknak

Képgaléria! A Dragon magán teherűrhajónak "új autó szaga" van

Miután csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), szombaton az ISS asztronautái felszálltak az első magán teherűrhajó, a Dragon fedélzetére.

Nézze meg a bámulatos képeket! >>> képgaléria

2012.05.27 07:35MTI
Kattintson a képre! >>>

"Újautószaga van" - állapította meg az amerikai Don Pettit, miután kinyitották az űrkapszula és az ISS közötti zsilipeket, és Oleg Kononenkóval, az ISS orosz parancsnokával együtt belebegtek a Dragonba. "Tágasabb, mint egy Szojuz" - dicsérte az amerikai űrhajós az 5,7 méter magas, 3,6 méter átmérőjű, hat tonna súlyú fehér űrkapszulát.

Az amerikai űrhivatal (NASA) közlése szerint az ISS személyzete a következő napokban kirakodja a teherűrhajó nagyjából 500 kilogrammnyi rakományát - kutatási eszközöket, élelmiszert, ruhát, egyebeket -, és bepakolja a kísérleti anyagokat, amelyekkel a Dragon a tervek szerint május 31-én visszaindul a Földre, és még aznap leereszkedik ejtőernyővel a kaliforniai partoknál.

Az űrkapszula tervezője és megépítője, a kaliforniai SpaceX vállalat és a NASA közötti megállapodás alapján a Dragon a következő négy évben 12 alkalommal fuvaroz az ISS-re, és az űrhivatal 1,6 milliárd dollárt fizet ezért.

Dragon magán teherűrhajó - NASA űrhajósok, Don Pettit (jobb) és Joe Acaba (bal) az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) asztronautájával, Andre Kuipersszel - NASA

Ez az egyetlen teherűrhajó, amely visszafelé is használható; az eddigiek leszállás közben megsemmisültek a Föld légkörében. Az űrkapszula kedden indult a floridai Kennedy űrközpontból, és pénteken csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Útját korszakhatárnak tartják az űrbeli teherszállításban.

2015-től a Dragon akár hét űrhajóst is képes lesz eljuttatni az ISS-re. Ha ez a program megvalósulna, az Egyesült Államok a 2011 nyarán leállított Shuttle program után újra önállóan "hozzáférne" az ISS-hez. Jelenleg Oroszország hozza-viszi az amerikai űrhajósokat, fejenként 63 millió dollárért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.