Csecsemőt tart életben

Alig 11 grammot nyom, de 1,5 litert pumpál a világ legkisebb mesterséges szíve

Még márciusban ültették be egy 16 hónapos csecsemő mellkasába olasz orvosok a világ legkisebb mesterséges szívét, hogy a neki megfelelő végleges donorszív megérkezéséig életben tartsák - jelentették be hétfőn a kórház illetékesei.

2012.05.22 09:28MTI

Antonio Amodeónak, a kórház egyik vezetőjének a közleménye szerint a mesterséges szívet még márciusban a római Bambino Gesu kórházban ültették be. Az eszköz tulajdonképpen egy aprócska titán szivattyú, amely mindössze 11 grammot nyom, szállítási teljesítménye viszont akár a 1,5 litert is elérheti percenként. A műszívet sürgősséggel kellett beültetni a 16 hónapos csecsemő szívébe, akinek mellkasába korábban már elhelyeztek egy másik keringést segítő eszközt, ám később komoly fertőzés jelentkezett a kitágulásos szívizom-elfajulásban szenvedő gyereknél.

Tizenhárom napig tartotta életben a rekordméretű műszív a csecsemőt - akinek személyazonosságát és nemét nem fedték fel -, mielőtt beültethettek neki egy valódi szívet.

"Jelenleg, több mint egy hónappal a műtét után a gyerek jó egészségben van" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.