Felszívódik az iszapban

Nő a radioaktív céziumizotópok mennyisége a Tokiói-öböl fenekén

Egy oszakai egyetem kutatócsoportja szerint nő a fukusimai atomerőműből kiszabadult céziumizotópok mennyisége a Tokiói-öböl fenekén, a beomló folyók torkolatánál.

2012.05.14 10:12MTI

A japán sajtó idézte hétfőn a Kinki Egyetem szakértőinek jelentését, akik tavaly augusztus óta vesznek talajmintát a tengerfenékről az Arakava folyó torkolatánál. Az utóbbi hét hónap alatt egyes helyeken a lerakódott radioaktív cézium mennyisége 13-szorosára nőtt.
   
A mért térségben a hasadóanyag maximális koncentrációja 397 becquerel volt kilogrammonként. Ez nem mondható túl magas értéknek, de a szakértők a hasadóanyagok növekedésének ütemére hívják fel a figyelmet. Japánban szárazföldön akkor minősítik megmunkálásra alkalmatlannak a talajt, ha benne a sugárzó céziumizotópok mennyisége meghaladja az 5 ezer becquerelt.
   
A kutatócsoport szerint a tavalyi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműből kiszabadult céziumot esővíz viszi a folyókba, s onnan kerül a tengerbe. A Tokiói-öbölben honos halakban és más tengeri élőlényekben egyelőre gyakorlatilag nem találtak céziumot. A hasadóanyag feltehetően a tengerfenékre süllyed, majd meglehetősen gyorsan felszívódik az iszapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.