Megkopaszodnak, majd elpusztulnak

Rejtélyes kór tizedeli a szőrösorrú vombatokat

Rejtélyes májbetegségtől kopaszodnak meg, majd pusztulnak el a dél-ausztráliai szőrösorrú vombatok.

2012.05.15 19:12MTI

A teljes őshonos vombat populációt veszélyeztető betegségben az állat először foltokban elveszíti szőrzete kisebb-nagyobb hányadát, sokszor teljesen megkopaszodik, majd éhen hal.
   
Peter Clements, az ausztrál Természettörténeti Társaság kutatója elmondta, hogy munkatársaik több száz beteg állatot találtak Adelaide mellett, ahol becsléseik alapján a populáció akár 85 százaléka beteg lehet már. Szemtanúk szerint a beteg vombatok szinte teljesen mozdulatlanok, egy helyben ülnek a napon, és igyekeznek felmelegedni. Ez annál is meglepőbb, mert eredetileg éjszakai állatok, a szakemberek tudják, hogy amikor napfényben látják őket, akkor bajban vannak.
   
Először arra gyanakodtak a szakértők, hogy rühesek lettek, de a boncolások mást mutattak. Később egy Ausztráliában nem őshonos, behurcolt, mérgező gyomnövényre, a burgonya egyik gyomjára terelődött a gyanú, amelynek elfogyasztása károsíthatja a vombatok máját.
   
Az Adelaide-i Egyetem kutatói még nem tudják pontosan, hogy a növényevő állat miért fanyalodott hirtelen a mérgező gyomra, de elképzelhető, hogy a hosszan tartó szárazság miatt lecsökkent az általa kedvelt fű mennyisége hagyományos élethelyén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.