Narancs fokozatú riasztás

Itassuk a madarakat, segítsük a fecskéket!

A régen nem látott tavaszi aszály és az április végén ránk köszöntő, elhúzódó kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre.

2012.05.03 10:23ma.hu

A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár-fészekanyagot. A mostani száraz melegben hajnali harmatképződés sincs, ezért az olyan kicsi, harmativó állatok, mint például a fali gyíkok is rászorulnak az emberek segítségére. Erre a helyzetre a szórványosan előforduló esőzések sem jelentenek tartós megoldást.

Az egész napos itatást a legegyszerűbben a kertészeti áruházakban beszerezhető 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátéttel tudjuk megoldani, amit ha a kertben a talajra teszünk, akkor a madarak mellett éjszaka akár a sünök is tudnak inni és fürdeni. A fecskék számára nélkülözhetetlen sarat – amely a fészeképítéshez kell – szintén érdemes pótolni egy nagyobb tálcán vagy alátéten, a tavaszi esők elmaradásával ugyanis hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a madarak azt össze tudják gyűjteni. A vidéki állattatás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.

Ahol nem áll módunkban sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetjük a madarakat a fészeképítés és -tatarozás kényszere alól.

További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.