Halálra ítélt csemeték az erdőkben

Téli aszály pusztít a Mecsekben

Megsínylik a mecseki erdők az enyhe és száraz telet: a csemeték közül több nem ver gyökeret.

2012.01.10 22:30MTI

Az enyhe és csapadékban szegény tél nem tesz jót a facsemetéknek, az aszályos év azoknál a csemetéknél okozott kárt, amelyeket frissen ültettek, és még nem kapaszkodott meg a gyökerük - mondta Hohn Miklós, a Mecsekerdő Zrt. erdészeti igazgatója.
   
Hohn Miklós kiemelte: 2010-ben jelentős volt a csapadék, a magyar talaj sajátossága pedig az, hogy sokáig tárolja a nedvességet, főleg a téli időszakban. Ezért is szerencsétlen, hogy az idei tél ilyen száraz.    

Erdészeti szempontból veszteség még, hogy ilyen időben a fákra kisebb évgyűrű rakódik, de ez ugyanúgy nem jelent komoly veszteséget a cégnek, mint a szárazság által érintett 1-2 hektárnyi csemeténél jelentkező probléma. Az aszály akkor okozott volna jelentősebb károkat, ha a 2010-es év is szárazabb.    

Hohn Miklós hozzátette, az enyhe tél miatt kevésbé fagynak el a kártevők lárvái a fákban és a talajban. Ez később még okozhat gondokat, jelentősebb mennyiségű kártevő populációk jelenhetnek meg. Azt, hogy az enyhe idő hatása pontosan hogyan jelentkezik majd, most még nem lehet megmondani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.