Transzgénikus kínai termék

Egészséges lesz a féreggénes klónbárány zsírja

Kínai kutatók génmódosított bárányt klónoztak, amelynek zsírja többszörösen telítetlen, egészséges zsírsavakat tartalmaz.

2012.04.24 13:36MTI

A féreggént hordozó Peng Peng március 26-án, 5,74 kilogrammos tömeggel született Kína Hszincsiang régiójában.

"Szépen növekedik és éppen olyan egészséges, mint a normális birkák" - mondta el Tu Jütao kutatásvezető, a Pekingi Genomikai Intézet munkatársa.

Tu kutatócsoportjával a C. elegans fonalféregből származó egyik gént illesztette be egy kínai merinói bárány füléből származó testi sejtbe, pontosabban az abban lévő DNS-molekulába. A szóban forgó gén jelenlétében szívvédő hatásúnak tartott, többszörösen telítetlen zsírsavak termelődnek.

A genetikailag módosított donorsejtet a következő lépésben bejuttatták egy magjától előzetesen megfosztott báránypetesejtbe, osztódásra késztették, majd beültették egy bárány "béranya" méhébe, amely kihordta és világra hozta a klónállatot.

Kínában él a világ népességének 22 százaléka, ám a megművelhető földterületnek csupán 7 százalékával rendelkezik, ezért az elmúlt években az ország számos erőfeszítést tett az élelmiszertermelés növelésére. Ahhoz azonban még vélhetően igen hosszú idő kell, hogy az ilyen transzgénikus állatok biztonságosságát igazolni tudják, és piacra is termelhessék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.