Spirálgalaxis harmincmillió fényévnyire

A Tejútrendszer "klónját" kapták lencsevégre csillagászok

A Tejútrendszer klónját, egy spirálgalaxist kaptak lencsevégre az Eurűpai Űrügynökség (ESO) csillagászai.

2011.06.01 21:30MTI

A harmincmillió fényévnyire lévő, NGC 6744 katalógusjelű galaxis a Páva (Pavo) csillagképben található. A csillagvárosról az Európai Déli Obszervatórium Chilében, La Sillán levő, 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának Wide Field Imager nevű kamerával készült felvétel.

A kép elkészítéséhez négy különféle színszűrőt alkalmaztak az asztronómusok - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában, valamint a PhysOrg tudományos hírportálon.
   
Mint az ESO csillagászai rámutatnak, ha sikerülne elhagynunk galaktikus otthonunkat, s a távolból visszanézhetnénk a Tejútrendszerre, ugyanazt a szerkezetet látnánk: a központi magra és a "poros" korongra feltekeredő spirálkarokat. A galaxis mellett jobbra egy kisebb, "torzszülött" csillagváros, az NGC 6744A mintha tükörképe lenne a Tejútrendszer közelében lévő Magellán-felhőknek.
   
Az NGC 6744 katalógusjelű galaxis és a Tejútrendszer közti egyetlen különbség a méretük. A galaktikus otthonunk átmérője százezer fényév, míg "klónjának" diamétere ennek a duplája.
   
"Ez az objektum az egyik legnagyobb és legközelebbi spirálgalaxis. Annak ellenére, hogy fényessége 60 milliárd Napénak felel meg, fénye szétszóródik az égbolt jelentős részén. Ily módon kis teljesítményű teleszkópon keresztül tompán fénylő, ragyogó központú képződménynek látszik, ennek ellenére ez a déli égbolt egyik legszebb objektuma.

Az Európai Déli Obszervatórium nagyteljesítményű teleszkópja viszont teljes pompájában láttatja a +klóngalaxist+, megmutatva, hogy a +poros+ spirális karok hány csillagképző régiót rejtenek" - magyarázták az ESO csillagászai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.