A bölényeket lelövik, ugye?

El kell altatni a tbc-s állatokat Lengyelországban

A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása miatt ki kell irtani egy 25 egyedből álló, tuberkulózissal fertőzött bölénycsordát - jelentették be lengyel illetékesek hétfőn.

2012.04.24 02:29MTI

Egy 18 tagú állatorvosokból és tenyésztési szakemberekből álló csoport kérte fel a hatóságokat a Beszkidekben lévő Stubosiany falu közelében élő, ritka állatok likvidálására. A szakemberek ugyanakkor azt javasolják, hogy mielőbb kezdődjön kutatás az európai bölények (Bison bonasus) tbc-vakcinájának kifejlesztésére.

Miroslaw Welz állatorvos elmondta, nagyon fájdalmas döntést kellett meghozniuk, de ez látszik az egyetlen lehetséges megoldásnak a többi állat védelmében.

A betegség valószínűleg a környéken legelő fertőzött szarvasmarhákról terjedhetett át a bölényekre. Először 1997-ben regisztráltak körükben tbc-t, akkor egy 18 állatból álló csordát kellett megsemmisíteni.

Az új fertőzéshez egy 2010-ben megtalált tetem vezetett el, majd ugyenabban az évben még két állat pusztult el, amelyek csordáját ki kell pusztítani.

Az európai bölények majdnem teljesen kipusztultak a XX. század elejére. Állományukat a Kaukázusban megmaradt néhány tucat túlélőből sikerült hosszú munka árán szaporítani állatkertekben és magántulajdonosoknál.

A Beszkidekben nagyjából 270 egyed él, ezek mindannyian az összesen kilenc, 1963-ban idetelepített bölény leszármazottai. Lengyelországban nagyobb számban - 481 egyed - a bielowiezai erdőben él még e ritka kérődző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.