Katasztrófahelyzetre, na persze...

Csináljunk robotot a Pentagonnak

Újabb robotépítő versenyt hirdetett meg a Pentagon Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA), 2 millió dollárral jutalmazva azt, aki előáll egy olyan komplex, újgenerációs robottal, ami képes akár életmentésre is vészhelyzetekben. Vagy másra. Mindenesetre tudósai helyett a közösség erejét kívánja felhasználni saját céljaira, mindezt pedig egy tudományos versennyel álcázza.

2012.04.15 16:36Konrád - ma.hu

A DARPA olyan robotot szeretne, ami képes emberi eszközöket használni, a kézi szerszámoktól a járművekig. Azt remélik, a robotok képesek lesznek vészhelyzetekben megfelelően teljesíteni, és olyan helyeken is bevethetőek lesznek ahol az emberi beavatkozásra nincs lehetőség.

Jó példa erre a tavalyi fukusimai katasztrófa, amikor a korai órákban egy, a sugárzásnak ellenálló robot, sok problémát megoldhatott volna. Az ügynökség reméli, a szoftvermérnökök, videojáték-fejlesztők és más, a robotikán kívüli területeken dolgozók összefogásából sokféle innovatív megoldás születik majd.

A robotnak képesnek kell lennie különböző feladatok ellátására (romok eltakarítására, megmászására, járművek vezetésére, alkatrészek kicserélésére, eresztő csövek megkeresésére és elzárására), olyanokra, amiket külön-külön már képesek megoldani emberi jelenlét nélkül, de most szükség van minderre - egy személyben.

Fontos, hogy rendkívül adaptívak legyenek, hiszen nem lehet előre tudni hol, és milyen körülmények között történik a következő katasztrófa. A robotika szerelmesei rögtön lázba jöttek a bejelentés hatására, de sokan kritikusan állnak a Pentagon új kezdeményezéséhez.

Egyesek úgy vélik a robotoknak minél inkább függetlennek kell lenniük az emberei irányítástól, sokak szerint viszont sokkal hatékonyabb, ha a robotokat emberek kezelik távirányítással. Az autonómia sok biztonsági és megbízhatósági aggodalmat vált ki.

Gyanús ugyanakkor az is, hogy az egész projektet a hadsereg kezdeményezi. Ugyan a versenyt polgári célra használható robotra hirdették meg, egy jól működő projektet simán képesek lehetnek katonai célra felhasználni. Ami autót tud vezetni, az tankot is, ami képes csavarhúzóval dolgozni, az pedig fegyvert is használhat.

Sokan tartanak attól, hogy a verseny egy újabb jele a hadviselés iparosodásának, hiszen az USA hadi gépezete már most is előszeretettel használja fel a modern kütyüket a demokrácia terjesztésében. Elég csak a modernkor orgyilkosaira, a “drónokra” gondolni, amiket bár emberek irányítanak, mégis hatalmas számú civil áldozatot szednek működésük közben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.