A feltételezettnél több

Kétszer annyi pingvin van az Antarktiszon

Kétszer annyi császárpingvin él az Antarktiszon, mint azt eddig feltételezték.

2012.04.13 14:41MTI

Peter Fretwell geográfus és csapata mintegy 595 ezer fekete-fehér pingvint számlált össze a British Antarctic Survey (BAS) sarkkutató program részeként.

A tudósok magasfelbontású műholdas felvételeket használtak munkájuk során. A tojásokat költő párok számából következtettek a teljes egyedszámra abból kiindulva, hogy egy kolóniának átlagosan nyolcvan százaléka költ. Eredményeiket a PlosOne című tudományos lapban mutatták be.

"Nagyon örülünk, hogy ilyen sok pingvint sikerült megszámolni. 595 ezer madarat számoltunk meg, ami csaknem kétszer több, mint az eddig feltételezett 270-350 ezer példány" - írta Fretwell a BAS közleményében.

Ez az első átfogó számlálás, amelyet műholdfelvételekkel végeztek el egy fajon. A csapat összesen negyvennégy kolóniát fedezett fel, hét létezéséről eddig sejtésük sem volt.

Michelle LaRue, a Minnesotai Egyetem munkatársa elmondta, alkalmazott módszerük nagy előrelépést jelent. A bemérés során kevés hatás érte a környezetet, mégis megbízható eredményeket kapnak.

A szakértők először a kolóniákról készített műholdfelvételeket elemezték ki. A képek elkészítéséhez különleges technikát alkalmaztak: megnövelték a képek felbontását, hogy felismerhetőek legyenek a részletek. Hogy biztosra menjenek, eredményeiket összehasonlították a földi mérésekkel és az egyes területeken készült fényképekkel is.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinfaj, akár egy méteresre és harminc kilogrammosra is megnő. A madarak gyakran távoli, nehezen megközelíthető és rendkívül hideg - a mínusz 50 Celsius fokot is elérő - területeken költenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.