Túlfütyülnék a zajt

Magasabb hangon dalolnak a nagyvárosok madarai

Amerikai kutatók megállapították: a madárdal is lépést tart a felgyorsult városi élettel, elődeikhez képest magasabb hangon igyekeznek hallhatóvá tenni magukat a mai verébsármányok.

2012.04.11 21:32MTI

San Franciscó-i vizsgálataikban a koronás verébsármány (Zonotrichia leucophrys) dalát rögzítették, elemezték és hasonlították össze 1969 és 2005 között.
   
Úgy találták, hogy a város növekvő zajával versengő madarak mérhetően magasabb regiszterben csicseregtek 2005-ben, mint pár évtizeddel korábban.
   
Az eltelt 36 évben a hangfelvételek helyén, a Golden Gate híd közelében erőteljesen nőtt a gépkocsiforgalom, vele együtt a zajszennyezés. David A. Luther és csoportja úgy véli, a koronás verébsármány ehhez alkalmazkodott, amikor - a hangfelvételek szerint - lényegében ugyanazt a dallamot nagyobb hangmagasságban énekelte.
   
A fairfaxi George Mason Egyetem kutatói szerint a zajszennyezés elmúlt 3-4 évtizedben tapasztalt emelkedése több madárfajt kiszorított a nagyvárosokból, a koronás verébsármány viszont azok közé a fajok közé tartozik, amelyek képesek voltak az alkalmazkodásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.