Ellenőrizhetetlenné vált az orosz műhold

Hamarosan az óceánba csapódik az Expressz-AM4

A következő napokban csapódik a Csendes-óceánba az orosz Expressz-AM4 műhold, amelyet hét hónapja bocsátottak fel, de egy programhiba miatt nem érte el a kívánt magasságú Föld körüli pályát.

2012.03.20 20:29MTI

A műhold március 25-én vagy 26-án Japán és az Egyesült Államok között fog elsüllyedni, és nem jelent veszélyt a lakosságra. Az orosz űrkutatási hivatal kérte, hogy a becsapódás várható idejére tiltsák be a hajók és a repülőgépek közlekedését a térségben.
   
A műhold feladata az lett volna, hogy 15 évig biztosítsa a digitális internet-összeköttetést több volt szovjetköztársaság számára, végül azonban egy programhiba miatt nem sokkal fellövése után irányíthatatlanná és ellenőrizhetetlenné vált. Az 5,8 tonnás szatellitet 2011. augusztus 16-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból.
   
Az utóbbi években a Roszkoszmosz több hasonló fiaskóval volt kénytelen szembesülni. 2012 januárjában a 13,5 tonnás, 120 millió euró összköltségű Fobosz-Grunt űrszonda zuhant a Csendes-óceánba. A Roszkoszmosz 2010-ben három, navigációs rendszer céljaira készült műholdat veszített el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.