Beköltöztek ők is

Népszerű fészkelőhely a fecskék körében a jeruzsálemi Siratófal

Nagy népszerűségnek örvend a fecskék körében a jeruzsálemi Siratófal, amelynek repedései közt az év ezen időszakában nem csupán az imádkozók kéréseit tartalmazó cetlik bújnak meg, hanem az apró vándormadarak fészkei is.

2012.03.16 23:29MTI

A Tel-avivi Egyetem Madárvándorlást Tanulmányozó Nemzetközi Központjának igazgatójaként dolgozó Josszi Lesem és kollégái 88 fészket számoltak össze a szent hely repedései közt. A kutatók munkájának hála jelenleg csak úgy lehet helyreállítási munkálatokat végezni a falon, ha a renoválás nem veszélyezteti a madarak fészkeit.

A fecskék száma világszerte jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedben, ezért a kutatók erőfeszítéseinek célja a populáció talpra állítása. A szakemberek tervei között szerepel, hogy olyan kamerákat helyeznek a falra, amelyek révén élőben lehetne figyelemmel követni az apró repedésfoglalók mindennapjait, ezzel is növelve a helyiek "fecsketudatosságát". Az izraeli égbolt a vándormadarak útvonalainak egyik legforgalmasabb "kereszteződése" a világon.

Az Afrika déli területeiről útnak induló fecskék késő februárban érkeznek meg a jeruzsálemi óváros fölé, és nagyjából száz napig maradnak a területen. Az apró fekete madarak életük nagy részét a levegőben töltik és csupán tojásrakás céljából horgonyoznak le időről időre. Kedvenc költőhelyeikre pedig - legyen az a jeruzsálemi Siratófal, a betlehemi Születés temploma, vagy a tel-avivi Bauhaus-épületek - mindig visszatérnek.

A populáció visszaesésének egyik oka a modern, illetve a helyreállított épületek nem igazán fecskebarát kialakítás. Az izraeli Fecskék barátai (Friends of Swifts) nevű szervezet vezetője, Amnonn Hahn szerint nincs szó globális populációcsökkenésről, de például Angliában majdnem 50 százalékkal csökkent a madarak száma.

Lesem és Hahn külföldi szakértőkkel együttműködve igyekszik visszafordítani a folyamatot. A kutatók jelenleg apró adóvevőkkel követnek nyomon néhány fecskét Izraelben, hogy tanulmányozni tudják a madarak viselkedését, és azt remélik, hogy jövőre sikerül nemzetközivé duzzasztaniuk a kezdeményezésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.