Végképp kihalnak

Hírmondóban sem marad orrszarvú Dél-Afrikában

A dél-afrikai orrszarvúak néhány éven belüli teljes kihalásától tartanak az állatvédők.

2012.03.19 17:19MTI

Amennyiben a vadorzás a mostani mértékben folytatódik, az orrszarvúk 2015-re teljesen eltűnhetnek - mondta el Karen Trendler állatorvos, aki csaknem húsz éve kis orrszarvúkat nevel egy pretoriai vadasparkban. A Mamma Rhinónak is nevezett állatorvos és aktivista összesen kétszáz, szülő nélkül maradt orrszarvút nevelt fel.

Az év eleje óta több mint száz orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, tehát naponta legalább egy állatot.

A felnőtt példányokat a homlokuk közepén növő szaruképződmény miatt ölik meg, amelyet a hagyományos kínai gyógyászatban orvosságként is alkalmaznak: az összemorzsolt és leforrázott tülköt reuma, láz és köszvény ellen vetik be, sőt, még ördögűzéshez is használják.

Az elmúlt években afrodiziákumként és a rák ellenszereként alkalmazzák.

Trendler a szülők nélkül maradt orrszarvúak védelme érdekében "árvaházat" rendezett be az ország északi részén, Mokopane közelében. A turisták elől elzárt intézményben úgy nevelik fel a fiatal orrszarvúakat, hogy később visszaengedhessék őket a vadonba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.