Anyját legyilkolták a borjúnak

Bravúr: szürkehályogos orrszarvúbébit műtöttek, már lát!

Sikeres szürkehályogműtétet hajtottak végre egy vak orrszarvúborjún Dél-Afrikában - közölte hétfőn egy helyi vadmentő alapítvány.

2012.02.20 17:29MTI

Roccyt, a kis rinót még január 3-án operálták a Pretoriai Egyetem állatklinikáján, és most térhetett vissza születési helyére, az ország északi felén fekvő Elandelába.

A fiatal hím akkor vesztette el szeme világát, amikor tavaly júniusban az anyját orvvadászok meggyilkolták a tülkéért. A kétségbeesett borjút fejbe vágták, az orvosok szerint ez, illetve a rendkívüli stressz együttesen okozta szemlencséjének elhomályosodását.

A borjú visszatérvén az elandelai menedékbe "teljesen megváltozott, kevésbé függ az emberektől, egyre inkább úgy viselkedik, mint egy orrszarvú" - közölte Rocco Gioia, a menedék egyik működtetője. A műtét fedezetét az az alapítvány állta, amelyet Gioia és társai hoztak létre az elárvult orrszarvú megmentéséért.

Dél-Afrikában él a világ orrszarvú-populációjának mintegy 70-80 százaléka, körülbelül 20 ezer egyed. Tavaly 448 állat esett áldozatul az orvvadászoknak, ez rekordnak számít az előző évekhez képest. A jelenséget többek között az orrszarvútülök iránti megnövekedett távol-keleti kereslet magyarázza, ott ugyanis hagyományos orvoslásra használják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.