A sárga föld alatt

A legmélyebben élő rovart találták meg Grúziában

Két kilométer mélységben lévő üregekben apró, halvány színű bolhákra bukkantak kutatók Grúziában, a Kaukázus déli részén.

Látott már ilyen élőlényeket? Nézze meg >>> képgaléria

2012.02.22 22:07MTI

Az orosz-spanyol kutatócsapat négy új fajt fedezett fel az Abháziában lébő Krubera-barlangban. Ismereteik szerint ezek a legmélyebben élő rovarok, amelyeket valaha találtak.

Az állatok remekül alkalmazkodtak a sötét, tápanyagban szegény környezethez: szemük nincsen, kémiai érzékelésük viszont remekül fejlett.

Az egyik újonnan megismert, Plutomorus ortobalaganensis tudományos névvel ellátott fajt 1980 méteres mélységben találták, így ez az állat a föld alatt legmélyebben élő ízeltlábú.

Rafael Jordana és Enrique Baquero, a Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatói a 2010 nyarán tett felfezedéseikről a Terrestrial Arthropod Reviews című lapban számoltak be.

A Krubera-barlang 2191 méteres mélységével a világ legmélyebb természetes barlangja.

A férgek és a baktériumok között vannak mélyebben is élő földi fajok: az elmúlt években kutatók dél-afrikai bányák fúróvizében is találtak baktériumokat és apró fonalférgeket három kilométeres mélységben. A mélytengerekben pedig számos állat él három kilométernél mélyebben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.