Ma is ragyognak a rovarok színei

Évmilliók sem fakították meg Dél-Hessen pillangóit

Negyvenhét millió év múltán is csaknem eredeti színeikben ragyognak az egykor a mai Dél-Hessen területén (Németország) élt pillangók.

2011.11.19 07:59MTI

A frankfurti Senckenberg Kutatóintézet tudósai szerint alig változott a megkövesedés során a rovarok színe. Az egyesült államokbeli és írországi kollégákkal végzett kutatások szerint a pillangók már 47 millió éve is olyan fejlettek voltak, mint ma.
   
Sonja Wedmann, a Senckenberg intézet munkatársa kollégáival összesen 15 ezer megkövesedett rovart talált a Darmstadt közelében lévő Messel olajpalabányában. A rovarok között mindössze tíz pillangó volt - ezek a rovarok ugyanis csekély súlyuk és víztaszító szárnyaik miatt ritkán kerülnek víz alá.
   
A messeli pillangók jórészt szétestek az idők során, színüket azonban megőrizték: szárnyaikon megmaradtak a metálosan csillogó pikkelyek. Wedmann elmondása szerint ma sárga-narancs-zöld színekben pompáznak, míg életükben fényes sárgászöld színűek lehettek a rekonstrukciók alapján.
   
A feltételezések szerint a Messelben talált lepkék a ma élő 2 centiméteres csüngőlepkefélék családjával állnak rokonságban.
   
A pillangók ragyogó színei az úgynevezett struktúraszíneknek köszönhetők, amelyek megtörik a fényt; így keletkeznek a CD-k hátoldalán láthatókhoz hasonló metálos fényű színeik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.