Szépen udvaroltak a jura kori tücskök

Állati: ősi szerelmes dalt rekonstruáltak

Jura kori tücskök 165 millió évvel ezelőtti szerelmes dalát rekonstruálták amerikai, brit és kínai tudósok, akik kutatásaikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

2012.02.07 22:30MTI

Az őskori tücsök, az Archaboilus musicus páradús jura kori erdőben élt a mai Kína észak-nyugati részén, közel a folyóparthoz. Az erdőben tűlevelűek és páfrányok domináltak.
   
A fosszilizálódott rovarnak oly jó állapotban maradt fenn az első pár pergamenszerű szárnya, hogy a tudósok rekonstruálni tudták a hangadószerveit. A tücsök a módosult erekből alakult kiemelkedő részek összedörzsölésével adott ciripelő hangot, és azt egy rezgésbe jövő "tükörfelület" fokozta.
   
A Bristoli Egyetem biomechanikusai - rekonstruálva az Archaboilus musicus hangadószerveit - arra a következtetésre jutottak, hogy a tücsök 6,4 kHz frekvencián "muzsikált", és egy-egy "dal" 16 ezredmásodpercig tartott.
   
"Egyetlen hangnemben való +dalolás+ lehetővé tette, hogy a hímtücsök hangja messzire eljusson. Ez létfontosságú volt az Archaboilus musicus számára, hiszen ettől függött a párválasztás sikeressége" - magyarázta Daniel Robert, a Bristoli Egyetem biomechanikusa.
   
Mint hozzátette, a jura kori erdőben meglehetősen nagy hangzavar volt, a tücsöknek így túl kellett "harsognia" a kétéltűek "kórusát", a vízesés csobogását.
   
Ugyanakkor a rég kihalt tücsök dalával a kiszemelt mennyasszony helyett a ragadozók figyelmét is felhívhatta. Százmillió évvel később a rovarok kezdtek áttérni olyan hangfrekvenciára, amely hallhatatlan volt ellenségeik számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.