Egy dominikai bányából került elő

Megtalálták a Jurassic Park fosszilizált vérszívóját

A denevéreken élősködő parányi, maláriával fertőzött vérszívó húszmillió éves fosszíliáit fedezték fel egy dominikai bányából előkerült borostyándarabban amerikai kutatók.

2012.02.06 14:15MTI

Ez az egyetlen ismert denevérlégy-fosszília: a páratlan leletről az Oregoni Állami Egyetem tudósai két szaklapban, a Systematic Parasitology, valamint a Parasites and Vectors című folyóiratokban tették közzé tanulmányukat. A denevérek vérszívói a kullancslegyek öregcsaládjába (Hippoboscoidea) tartoznak.

Két családjuk "szakosodott" a bőregerekre: a denevérlégyfélék (Nycteribiidae) és a denevércsimbefélék (Streblidae). Eddig csupán a Nycteribiidae családba tartozó denevérlégyfélékről volt ismert, hogy a malária kórokozójának hordozói - olvasható a tanulmányt ismertető Live Science (http://www.livescience.com) és a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálokon.

A La Búcara bányából előkerült más borostyánleletekből kiindulva a fosszília korát 20-30 millió évesre becsülték a szakértők.

"A denevérek az egyetlen valódi emlősök, amelyek képesek repülni. Ötvenmillió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és a leletnek köszönhetően immár tudjuk, hogy e hosszú időszaknak legalább a felét a denevérek a kullancslegyek +társaságában+ töltötték el" - hangsúlyozta George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusprofesszora, az őskori ökorendszerek egyik legelismertebb szakértője.

Közlése szerint a kullancslegyek kizárólag párzáskor hagyják el a gazdaállatot: nagy valószínűséggel ekkor esett az élősködő egy cseppnyi gyanta fogságába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.