A legjobb kísérleteket végrehajtják

Magyar fiatalok a YouTube Űrlaboratórium döntősei között

Kihirdették a YouTube Space Lab (Űrlaboratórium) projekt 60 döntőbe került versenyzőjének nevét, köztük három magyar fiatalét, akik olyan tudományos kísérleteket terveztek, melyeket az űrben is végre lehet hajtani.

2012.02.07 20:29MTI

A YouTube az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val és több más partnerével októberben jelentette be a YouTube Űrlaboratórium létrehozását. Ebben 14 és 18 év közötti diákok tervezhetnek kísérleteket, amelyek közül a legjobbakat végre is hajtják az űrben. A két nyertes pályázatban javasolt kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson 386 kilométeres magasságban végzik el úgy, hogy azokról a videomegosztó portál élő közvetítést ad.
   
A verseny döntőseinek nem csak videót kellett készíteniük a tervezett kísérletükről, hanem egy, a kísérletet demonstráló animációt is. A 14-18 éves ifjú kutatók nyolcvannál több országból több ezer pályázatot küldtek be. A jelentkezések 40 százaléka Indiából érkezett, 15 százaléka az Egyesült Államokból, ezt követi az Egyesült Királyság, Oroszország, Izrael, Kanada, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország és Japán.
   
A döntőbe jutott hatvan jelentkezőből 10 az Egyesült Államokból pályázott, Indiából pedig 9 diák jutott tovább. Magyarországról 3 diák - Egri Péter és Galgóczi Gábor csapatként, valamint Debreceni Ádám - került a döntősök közé.  A bírálók között olyan nagy nevek is vannak, mint Stephen Hawking asztrofizikus, valamint a NASA szakemberei, egykori és jelenlegi űrhajósok az amerikai, európai és a japán űrügynökségektől, és egy héten keresztül a YouTube közössége is lehetőséget kapott arra, hogy véleményt mondjon a pályázatokról. A továbbiakban a YouTube felhasználók és a zsűri együttesen választja ki a 6 regionális győztest. Ők elutazhatnak Washingtonba, ahol márciusban hirdetik ki a két korosztály (14-16 évesek és 17-18 évesek) végső nyertesét.
   
A verseny célja, hogy a diákokat közelebb vigye a természettudományokhoz, a mérnöki munkához és a matematikához, valamint segítse kreativitásuk és analitikai készségük kibontakozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.