A balzsamozók látták el útravalóval a madarakat

Túlvilági "uzsonnacsomag" a szent íbiszeknek

A kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói, akik CT-vizsgálatnak vetették alá két felnőtt egyed, valamint egy fióka múmiáját kijelentették: túlvilági "uzsonnacsomaggal" látták el a balzsamozók az óegyiptomiak szent madarát, az íbiszt.

2012.01.25 00:50MTI

A vizsgálatokról a Journal of Archaeological Science című régészet folyóiratban jelent meg tanulmány.
   
Az óegyiptomiak milliószám áldozták fel az íbiszeket Thotnak, akit az írás és a tudományok isteneként, az írnokok pártfogójaként és az orvosok patrónusaként tiszteltek. Az istent íbiszként vagy páviánként, néha emberfejjel ábrázolják, kezében papirusszal és írónáddal. 
   
Mint a CT-vizsgálat kiderítette, az ókori balzsamozók, miként az emberek esetében tették, eltávolították a madarak gyomrát, külön mumifikálták, majd visszahelyezték a test üregébe, hogy a túlvilágon is szolgálja gazdáját.  Ami érdekes, hogy az egyik felnőtt egyed gyomrában csigaházakat találtak, vélhetően ez lehetett a szent madár utolsó lakomája, a fióka testüregét viszont gabonával töltötték meg.
     
"Az íbiszmúmiák arról tanúskodnak, hogy az ókori egyiptomiak hite szerint a madarak is túlvilági utazásra indulnak haláluk után, így ellátták őket élelemmel, hogy ne szűkölködjenek útjuk során" - hangsúlyozta Andrew Wade, a Nyugat-Ontariói Egyetem antropológusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.