Az utóbbi hat év legnagyobb napkitörése

Északi fény táncol Skócia egén

Sarki fény világítja meg az eget Skócia és Észak-Anglia felett, miután az utóbbi hat év legnagyobb napkitörését regisztrálták vasárnap.

2012.01.24 20:29MTI

Ken Kennedy, a Brit Csillagászati Társaság munkatársa kedden elmondta, hogy az aurora borealis néven is ismert fényjelenség még néhány napig látható lesz. A sarki fényben Skócia északi részein lehet gyönyörködni, de az, hogy Észak-Angliában és Írországban is tapasztalható, kizárólag a rendkívüli naptevékenység következménye - jegyezte meg.
   
A vasárnapi napkitörés az északi fény jelenségét délebbre tolta a - közölte az Egyesült Államok coloradói székhelyű Országos Oceanográfiai és Légügyi Hivatala (NOAA).
   
A sarki (északi) fény a pólusoknál a légkörbe jutó anyagi részecskék (főként protonok és elektronok) által gerjesztett időszakos fényjelenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.